A sorkötelezettség hazai eltörlését katasztrofális hibának tartotta Kövér László 2016-ban

Az Országgyűlés elnöke azt mondta: a világban a terrorizmust és az illegális migrációval összefüggésben is terjedő bizonytalanságot látva egyáltalán nem zárja ki, hogy a katonai sorkötelezettség visszaállítására rákényszerül Magyarország a nem túl távoli jövőben.

Két nappal ezelőtt, május 4-én Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója nemzeti konzultációt javasolt az általános, nőkre is vonatkozó hadkötelezettségről (sorkötelezettségről) a Pesti Srácok felkérésére írt cikkében:

„Újra kell gondolnunk az általános hadkötelezettség (férfi és női egyaránt) visszavezetését. (Érdemes lenne erről egy nemzeti konzultációt kezdeményezni.) Hiszen a háború, mint látjuk, egyáltalán nem veszett ki a világból, még Európából sem, sőt, ott folyik a határainkon. Azaz: előre kell mennünk, nem hátra!”

A Honvédelmi Minisztérium erre reagálva azt közölte, hogy „Schmidt Mária álláspontja a sorkötelezettségről a professzor asszony magánvéleménye, semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával”.

Kövér László beszédet mond, miután ismét házelnöknek választották az új Országgyűlés alakuló ülésén, 2022. május 2-án
MTI/Koszticsák Szilárd

2016 januárjában a Szolnokon megjelenő Új Néplapnál tett látogatást Kövér László, az alkalommal élve Gedei Szilárd szerkesztő interjút készített vele, az írás ma is olvasható a neten.
Ebből idézünk egy kérdést és az arra adott választ.

– Szolnokon, ahol a Magyar Honvédségnek elit egységei vannak, különösen indokolt lehet a következő kérdés. Mi a véleménye a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításának mostanság újra felbukkanó ötletéről?

– Éppen tegnap reggel olvastam, hogy a baloldali cseh kormány védelmi minisztere nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy náluk visszaállítsák a sorkötelezettséget, melynek hazai eltörlését katasztrofális hibának tartom. Ennek orvoslása előbb-utóbb sokkal nagyobb energiákat fog felemészteni, mint amennyit a sorkötelezettség fenntartására kellett volna fordítanunk. Ha ma – a közgondolkodás jelentősebb változása nélkül – vissza akarnánk állítani a sorkatonaságot, akkor meglátásom szerint ez a sorköteles fiatal férfiak elvándorlását erősítené azokba az országokba, ahol ezt még nem tennék meg. Tehát vagy összeurópai döntés értelmében állítjuk vissza azt Európa nyugati csücskétől a keletiig, vagy sehogy – egy tagállam jelen pillanatban önállóan nem tudná ezt megvalósítani, legalábbis nem hatékonyan. Az viszont egyértelmű, hogy Európa – és benne Magyarország – azzal is erősebbé válna, ha ez megtörténne. A világban a terrorizmust és az illegális migrációval összefüggésben is terjedő bizonytalanságot látva egyáltalán nem zárom ki, hogy erre rákényszerülünk a nem túl távoli jövőben. Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére a kormányban jelenleg azon dolgoznak, hogy a NATO-csatlakozásunkkor vállalt, a haderőre szánt költségvetésünk növelésével összhangban a honvédség létszámát is bővítsük. Ez azonban elsősorban inkább az önkéntes tartalékosok állományának növelését jelenti.

Az új Néplap interjújának megjelenési napján Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának akkori vezetője is megerősítette az RTL Híradónak: foglalkoznak a sorkatonaság gondolatával. Szerinte a hadköteles korú fiatalok katonai kiképzést kaphatnának, ha szükség lenne rájuk, bevetnék őket. Kósa úgy fogalmazott: a Nemzeti Gárda vagy Nemzetőrség felállítása jobb megoldás lenne – írta meg a 24.hu.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.