Mariupolban ezrek eshettek az orosz agresszió áldozatául – „A függetlenség ára” címmel nyílt fotókiállítás Debrecenben

Netreba Vitalij, a debreceni ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, akár durvább fotókat is válogathatott volna, de tekintettel volt arra, hogy a kávézóba családok is járnak.

„A függetlenség ára” címmel rendezett fotókiállítást a debreceni ukrán nemzetiségi önkormányzat a világsajtóban megjelent ukrajnai háborús felvételekből.

Polgár Tóth Tamás

A május 7-én, a Csapó utcai Green Wood Caféban tartott megnyitón Netreba Vitalij, a nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, az Ukrajna elleni orosz agresszió már 2014 óta tart, idén február 24-én viszont egy totális invázió kezdődött, amelynek brutalitása felülmúlja a legsötétebb előrejelzéseket is: civil épületeket bombáznak, nemtől és életkortól függetlenül erőszakolnak meg embereket, úgy tűnik továbbá, hogy a március elseje óta blokád alatt lévő Mariupolban történtek felülmúlják a Bucsában, Irpinyben és Borogyankában tapasztalt szörnyűségeket, csak ebben az egy városban ugyanis valószínűleg több ezren estek az orosz agresszió áldozatául.

Netreba Vitalij
Polgár Tóth Tamás

Netreba Vitalij hangsúlyozta, a május 2-i hivatalos adatok szerint 3238 civil áldozata van a háborúnak, akik közül 223-an gyermekek. Hozzátette, hogy a reális számok ennél jóval magasabbak lehetnek.

„Néha egy kép többet mond ezer szónál. Ezzel a fotókiállítással szeretnénk szemléltetni, hogy valójában mit is művel az orosz hadsereg Ukrajnában” – mondta Netreba. Hozzátette, sokkal durvább fotókat is tudott volna válogatni, de tekintettel volt arra, hogy a kávézóba családok is járnak. A képeket május 15-ig lehet megtekinteni.

A kiállításmegnyitóról videót is készítettünk:

Kapcsolódó írások, videók, galériák:

- Az Ukrajnában zajló háború fotóival mutatja meg a „függetlenség árát” a debreceni ukrán nemzetiségi önkormányzat

- „A magyarok bebizonyították, ha szükség van rá, akkor segítenek” – Netreba Vitalij a Debreciner podcastjában

Énekelték az ukrán himnuszt, miközben a debreceni önkormányzati cég lemosta a padkára festett ukrán nemzeti színeket

- A járdaszegély kifestésével tiltakozott a Kutyapárt a debreceni orosz főkonzulátus előtt

- Határ-eset – Háború, Lónya, menekültek

- Polgáron is demonstráltak az ukrajnai orosz agresszió ellen

- „Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!” és „Ruszkik haza!” skandálással tüntettek a Debreceni Egyetem főépülete előtt

- Összenőttek a gyűlöletek, beértek pártjaink igyekezetei

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.