Európa egyik legnagyobb partifecske-fészkelőhelyére szervez hajókirándulást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A közel kétórás túra Tokajról indul, szakmai vezetője Szép Tibor egyetemi tanár, a faj világszerte elismert kutatója.
Kattints a képre!
debreciner.hu

Május 14-én, a vonuló madarak világnapján szervez tiszai hajókirándulást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Európa egyik legnagyobb egybefüggő partifecske-fészkelőhelyére.

Az egyesület a Debrecinernek is elküldött közleményében azt írja, a közel kétórás hajóúton Szép Tibor egyetemi tanár, a faj világszerte elismert kutatója mutatja majd be a partifecskéket, a vonuló madarak életét, a rájuk leselkedő veszélyeket és a túra során érintett Tisza-szakasz természeti értékeit.

Partifecskék
Dr. Szép Tibor – www.mme.hu

„A hajózás időszakában érkeznek vissza tömegesen az afrikai telelőterületről a partifecskék, zajlik a fészeküregek ásása, a párválasztás, a korán párba állóknál már a tojásrakás és a kotlás is megkezdődik. A száz és száz fészeküreggel átlyuggatott természetes partfalszakadásoknál a hajó és a nézők feje felett nyüzsög az udvarlási lázban égő, magukat nem zavartató partifecskék több ezres felhője” – olvasható a programról szóló közleményben.

A Tokajtól 9 kilométerre lévő Szabolcs-Zalkod térségében található szakadó partfalakhoz 9 és 11 órakor indul hajójárat a tokaji Erzsébet-híd rakamazi oldalán található Halra Bor Étterem mögötti kikötőből. Az előzetesen, online megváltott jegyek felnőtteknek 3500 forintba, a 18 év alattiaknak és 65 év felettieknek 1900 forintba, a helyszínen megvásárolva pedig 3580 forintba, illetve 1990 forintba kerülnek.

A vonuló madarak világnapját 2006 óta tartják május második és október második szombatján.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.