A Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete szerint nincsenek tárgyalásaik a kormánnyal, ahogy azt Bodó Sándor állította

Bodó államtitkár az Országgyűlésben arról beszélt, minden telephelyen tárgyalnak a szakszervezeti vezetőkkel. Elek Zoltán, a TDFSZ hajdúböszörményi vezetője a Debrecinernek elmondta, a gyárban sok olyan, elsősorban női munkavállaló dolgozik, akiknek nincs szakmai végzettsége, nekik lesz a legnehezebb máshol elhelyezkedniük. A telephelyen várhatóan május végén jelentik be, hogy első körben mely munkavállalóiktól válnak meg. FRISSÍTÉS: Hajdúböszörmény polgármestere a dolgozók és a cég további sorsáról egyeztetést kezdeményezett Jörg Bauerrel, a Tungsram elnök-vezérigazgatójával. ÚJABB FRISSÍTÉS: Bodó Sándor válaszolt a megkeresésünkre, azt írta, a LIGA Szakszervezetek és a foglalkoztatási osztályok tárgyalnak a munkahelyeken.

A Tungsram Csoport által elbocsátani tervezett 1600 dolgozóról beszélt napirend előtti felszólalásában Komjáthi Imre (MSZP) parlamenti képviselő az Országgyűlés ma, május 10-én tartott ülésén. „A Tungsramnál elindult tömeges létszámleépítés családok ezreinek életét teheti tönkre. A kormány pedig tétlen, vagy legalábbis nem nagyon igyekszik segíteni az onnan elbocsátandó 1600 dolgozó életén” – fogalmazott. Komjáthi hangsúlyozta, szerinte a kormány a tőkéseket szolgálja, miközben kiszolgáltatja nekik a magyar munkavállalókat. A politikus azt kérdezte, mikor áll végre a kormány a dolgozók oldalára.

Komjáthi Imre
parlament.hu

Bodó Sándor szerint tárgyalnak, de a TDFSZ nem tud erről

A kormány nevében válaszoló Bodó Sándor (Fidesz) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Tungsram-leépítésekkel kapcsolatban azt mondta, minden egyes érintett munkahelyen jelen vannak a foglalkoztatási osztály munkatársai, jogi tanácsadással és állásközvetítéssel igyekeznek segíteni. „Természetesen ez nem elégséges, és nyilvánvalóan tovább kell lépnünk ezen a téren, ezért minden egyes telepen a szakszervezet képviselőivel az egyeztetések megkezdődtek” – közölte Bodó, majd hozzátette, a LIGA Szakszervezetek elnökével az államtitkárság vezetői is tárgyaltak az elmúlt napokban. Azt is elárulta, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagvállalatai már elkezdtek jelentkezni az elbocsátandó munkavállalók átvételére.

Bodó Sándor
parlament.hu

Bodó Sándor tárgyalásokkal kapcsolatos kijelentéséről megkérdeztük Sallai Gábort, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) elnökét, aki a Debrecinernek elmondta: sem országos, sem telephelyi szinten nincsenek tárgyalások a kormány és a szakszervezet között, ez irányú egyeztetéseket sem a szakszervezet, sem a kormány nem kezdeményezett.

Kattints a képre!
debreciner.hu

Hajdúböszörményben május végén hirdetik ki az első körös elbocsátásokat

Ahogy arról korábban a Debreciner is beszámolt, az országosan 1600 ember kirúgásával járó leépítés a cég hajdúböszörményi üzemét is érinti, onnan 170 dolgozó elbocsátását tervezik. Elek Zoltántól, a TDFSZ hajdúböszörményi alapszervezeti elnökétől megtudtuk, hogy a leépítéssel kapcsolatban május 5-én kezdődtek meg az egyeztetések a Tungsram és a szakszervezet között, amelyek május 19-ig fognak tartani. Jelenleg a plusz juttatásokról és segítségnyújtásokról tárgyalnak, a vállalat várhatóan május végén hirdeti ki, hogy első körben kiket bocsát el.

A Tungsram hajdúböszörményi üzeme
hajduboszormeny.hu

Mint mondta, valóban jelentkeznek cégek, de főleg szakembereket keresnek, köztük forgácsolókat, műszerészeket és hegesztőket. A Debreciner kérdésére Elek Zoltán azt is elmondta, a hajdúböszörményi telephelyen a dolgozók átlagéletkora 45 év. A szakszervezeti vezető kifejtette, habár vannak köztük jól képzett szakemberek, de sok olyan, többségében női munkatársuk van, akik végzettség nélkül dolgoznak az üzemben, elsősorban spirálgyártást tudnak végezni, másra nincs képesítésük. „Nekik lesz a legnehezebb elhelyezkedni. Átképzésekben is gondolkodunk. Gyakorlatilag csak Debrecen jöhet szóba, mert Hajdúböszörményben nincs sok lehetőség” – fogalmazott Elek Zoltán.

A tárgyalásokkal kapcsolatos, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok miatt levelet írtunk Bodó Sándor államtitkárnak. Amint válaszol, cikkünket frissítjük.
FRISSÍTÉS! Bodó Sándor cikkünk megjelenése után a megkeresésünkre ezt a választ küldte: „A Liga Szakszervezet tárgyal a munkahelyeken, illetve a foglalkoztatási osztályok munkatársai, ahol már a csoportos létszámleépítést bejelentették.”

Egyeztetéseket kezdeményeztek

Cikkünk megjelenésével egy időben Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere reagált április 28-i levelünkre, amelyben többek között arról érdeklődtünk, hogy az önkormányzat milyen lépéseket tesz az elbocsátott munkavállalók védelme érdekében. A polgármester válaszát teljes terjedelmében közöljük:

„A Tungsram Operations Kft. hajdúböszörményi gyára – Joerg Bauer elnök-vezérigazgató úr tájékoztatása szerint – az idei évben 170 fő munkaviszonyát szünteti meg.

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata a tájékoztatást követően egyeztetést folytatott a Kormányhivatal és a Járási Hivatal vezetőivel, szakembereivel, a helyi Szakképző Intézményekkel, a térség országgyűlési képviselőjével, dr. Tiba Istvánnal, illetve a gazdasági érdekvédelmi szervezetekkel.

Egyeztetésre hívtuk meg Joerg Bauer urat, a cég elnök-vezérigazgatóját, akivel a dolgozók és a cég további sorsáról szeretnénk megbeszélést folytatni.

Megkerestük a térség legnagyobb foglalkoztatóit, hogy lehetőség szerint vegyenek át dolgozókat a leendő elbocsátottak közül.”

Kiss Attila
hajduboszormeny.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.