Kétnapos alkotótáborral tágítaná a debreceniek zenei komfortzónáját a PusztaHang

Helyi és más városokból érkező előadók lépnek fel a Nagyerdei Víztoronyban. A rendezvénnyel akkor lennének elégedettek a szervezők, ha hasonló visszajelzéseket kapnának, mint a Made in Debrecen Fesztivál után.

A debreceni PusztaHang nevű zenei közösség május 13-14-én rendezi meg a Pusztahang Alkotótábort a Nagyerdei Víztoronyban. A helyi és máshonnan érkezett előadók koncertjei mellett workshopokat, valamint művészetközi programokat is szerveznek. A város kulturális intézményei közül a rendezvényen közreműködik a Modem, a DESZ és a Csokonai Színház is. Pénteken az alkotótáborban fellép többek között a Platon Karataev, szombaton Agócs Marci és Kemény Zsófi akusztikus, egyszálgitáros slam előadása lesz az első zenei program, aztán mások mellett Lil Frakk és Ress fog koncertezni.

Facebook

Igény van a kulturális seregszemlére

Énekes András Előd, a PusztaHang egyik alapítója a Debrecinernek elmondta, az alkotótábort azért rendezik meg, mert Debrecenben erős igényt látnak arra, hogy a helyi alternatív, független kulturális és művészeti projektek kapjanak egy olyan színteret, ahol seregszemleszerűen egy, két vagy három nap alatt meg tudják mutatni magukat a közönségnek.

Énekes András Előd
Tóth Tamás

A rendezvénytől azt várják, hogy a debreceni közönség érezze, itt megmozdult valami, és vannak olyan kulturális és művészeti erőterek, amelyek most megmutatják magukat. Énekes András Előd úgy látja, ennek hatására alakulhatnak olyan zenekarok, amelyek érzik, hogy később ebben a városban is közönség elé léphetnek, nem kell feltétlenül Budapestre menniük a mainstreamtől akár egy kicsit is eltérő művészeti motivációjuk miatt.

Kattints a képre!
debreciner.hu

Ettől függetlenül – ahogy fentebb írtuk – nem debreceni előadókat is hívnak, Énekes András Előd magyarázata szerint ugyanis szeretnék tágítani a közönség komfortzónáját: sokféle művészeti ágat, sokféle zenei műfajt vonultatnak fel. Hangsúlyozta, két fontos helyi zenei szervezet is készül programokkal, a BanZaj és a Sofar Sounds Debrecen.

A Made in Debrecenéhez hasonló fogadtatást remélnek

A kétnapos alkotótábor sikerességét Énekes semmiképpen sem a számokhoz kötné, bár annyit elárult, hogy legalább 300-400 embert várnak a hétvégére. Mint mondta, akkor nevezné sikeresnek a rendezvényt, ha hasonló visszajelzéseket kapnának, mint a Made in Debrecen Fesztivál közben és után. „Az a kedvencem, amikor nem is nekem mondják, hanem meghallom mellettem egy kocsmaasztalnál vagy a parkban egy padon, hogy rég volt ilyen a város, rég volt ennyire élhető Debrecen” – sorolta.

Az alkotótábor kizárólag uniós forrásból, a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02275 számú pályázat keretében valósul meg. Éppen ezért a rendezvényre a belépés díjtalan. A PusztaHang Alkotótáborral a megálmodói hosszútávon terveznek. Ahogy Énekes András Előd kifejtette, a mostani rendezvényt ízelítőnek szánják, de szeretnének hagyományt teremteni belőle a mostanihoz képest piacibb alapokon.

A PusztaHang Alkotótábor részletes programja itt olvasható.

Énekes András Előddel még 2019-ben, a PusztaHang indulásakor készítettünk interjút, amelyet ide kattintva olvashatnak el.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.