Vége a Macsi-Balcsinak? Nincs üzemeltetője a Debrecenhez közeli tófürdőnek

Már 2020-ban és 2021-ben sem nyitott ki, akkor a koronavírus-járványra hivatkoztak.

1981-ben fejeződött be a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer építése, amely magában foglalta a Látóképi Tófürdő (ismertebb nevén Macsi-Balcsi) kialakítását is. A Debrecen és Balmazújváros között félúton, Nagymacs közelében található strandot egészen 2019-ig számos debreceni és környékbeli lakos látogatta, a megyeszékhely önkormányzati médiájában olvasható információk szerint abban az évben volt olyan nap, amikor 1200-an fürdőztek a tófürdő vizében.

Galéria: A Macsi-Balcsi – 2021 júliusában (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
NT

2020-ban azonban – ahogy azt annak idején a Debreciner is megírta – a koronavírus-járványra hivatkozva nem nyitották meg a Macsi-Balcsit. Pataki Zoltán, az akkori üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) főmérnöke azt nyilatkozta, nem tudnák megoldani a folyamatos fertőtlenítést és a vendégek közötti védőtávolság betartatását. Közölte, az elmaradt szezon helyett karbantartásokat és korszerűsítéseket végeznek a strandnál. „A fürdő parkolóját és annak környékét csaknem háromszáz fával ültetik be, mely növények remélhetően pár év múlva már hűs árnyékot adnak” – írtuk 2020-ban a TRV Zrt. tájékoztatására hivatkozva.

Polgár Tóth Tamás

A tófürdőt 2021-ben sem nyitották ki, a fenntartó akkor is a koronavírus-járványra hivatkozott.

Az idei strandszezon kezdete kapcsán érdeklődtünk a TRV Zrt-től, hogy várhatóan idén megnyitják-e a Macsi-Balcsit, azonban azt válaszolták, a magyar állam tulajdonában álló létesítmény vagyonkezelője a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig), a TRV Zrt. pedig nem rendelkezik fürdőtevékenységre vonatkozó bérleti üzemeltetési szerződéssel és vízjogi engedéllyel. Azt javasolták, a kérdéseinkkel a Tivizighez forduljunk.

NT

A vízügyi igazgatóságtól ma azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a korábban kötött üzemeltetői megállapodást a TRV Zrt. kezdeményezésére megszüntették, a Tivizig pedig nem kívánja tófürdőként üzemeltetni a kiegyenlítő víztározót.

A fentiek alapján tehát minden jel arra utal, hogy továbbra sem lehet majd fürödni a Macsi-Balcsiban, addig legalábbis biztosan nem, amíg nincs olyan üzemeltetője, amely újra megnyitná a tófürdőt.

Ötször annyiba kerül a belépő az új strandon

Nem állítjuk, hogy a két jelenség között van összefüggés, de érdekes egybeesés, hogy éppen 2020 júniusában nyitották meg Debrecenben az Aquaticum Strandot. A 9,5 milliárd forintból – 7,1 milliárd forint állami támogatással – épült új nagyerdei strandon egy felnőtt belépő ára elő- és utószezonban 4000 forint, főszezonban 4600 forint. A Macsi-Balcsit 2019-ben felnőttek napi 900 forintért látogathatták.

Debrecenben ezen kívül még két strand található, a Kerekestelepi Fürdő és a SZUSZ Strand. 2021-ben mindkét helyen drágább volt a belépő, mint a Macsi-Balcsin az utolsó megnyitásakor – igaz, az Aquaticum Strand áraitól mindegyik létesítmény elmarad.

NT

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.