Minket nem fenyeget, hogy korlátozzák egyes termékek megvásárolható mennyiségét – Szólláth Tibor szerint

Rögtön találtunk egy debreceni élelmiszerboltot, ahol már több mint egy hónapja korlátozzák egyes árstopos termékek megvásárolható mennyiségét.
Május 16-án Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere, a Debreceni Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar megyei elnöke volt a debreceni önkormányzati televízió Esti Közelkép című műsorának az egyik vendége.

A politikus-biogazdát megyei NAK-elnöki minőségében kérdezte a DTV munkatársa. A beszélgetés vége felé Vojtkó Ferenc műsorvezető szóba hozta, hogy az Ukrajnában zajló háború az elemzések szerint élelmiszerválságot okozhat. Erre Szólláth Tibor az alábbi gondolatmenettel reagált:

„Hogyha valaki egy pár éve azt mondta volna nekünk, hogy a világ fejlettebbnek gondolt részén, mondjuk Franciaországban, Németországban, Hollandiában korlátozzák a megvásárolható étolajnak vagy egyéb termékeknek a mennyiségét, vagy éppen üres polcokat látni, akkor ezen mosolyogtunk volna. Szerencsére minket ez nem fenyeget, én azt gondolom. Magyarország képes jelentős mértékben ellátni, sőt azt gondolom, tartalékaink is vannak” – fogalmazott.

Kattints a képre!
debreciner.hu

Már eddig is korlátozták több bolthálózatnál

Szólláth Tibor megállapítása egy tekintetben mindenképpen helytálló: nem fenyegeti Magyarországot az a veszély, hogy egyes élelmiszerek megvásárolható mennyiségét korlátozzák – ez ugyanis már régen megtörtént és jelenleg is fennáll. Bizonyára olvasóink között is számosan vannak, akik egy-egy bevásárlás közben olyan táblákba botlanak, amelyek szerint a maximált hatósági árral ellátott termékekből (ilyen a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirkefarhát és a 2,8 százalékos tehéntej) csak egy bizonyos mennyiséget lehet megvásárolni.

Meglehet, Szólláth Tibor nem szokott olyan üzletekben járni, ahol korlátozzák az árstopos termékek megvásárolható mennyiségét
Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás

A Szólláth Tiborral készített beszélgetést május 17-én töltötték fel a DTV Youtube-csatornájára. Ezen a napon próbából besétáltunk egy debreceni élelmiszerboltba, ahol több olyan terméket is találtunk, amelyből csak korlátozottan lehet vásárolni. Többek között ilyen a megyei NAK-elnök által említett étolaj is, az erre vonatkozó mennyiségi limitet a kihelyezett tábla szerint április 12-én, tehát több mint egy hónappal Szólláth mondatait megelőzően vezették be. Az üzletlánc indoklása szerint a lépésre a vásárlók további biztonságos és folyamatos áruellátása érdekében volt szükség.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.