Műanyagraktár égett Bánkon, hatalmas területen lángol a Hortobágy

A tűzoltóknak is folyamatosan hátrálniuk kell. FRISSÍTÉS: körülhatárolták a bánki tüzet, személyi sérülés nem történt. Időközben Hortobágyon is tűz keletkezett, ott nagy területen ég a nádas. ÚJABB FRISSÍTÉS: már 80 hektár égett le Hortobágyon, most egy 500 hektáros területet védenek a tűzoltók. FRISSÍTÉS 3.: Bánkon már eloltották a tüzet.
Debrecen belvárosából is látszik a bánki erdőtűz füstje
Polgár Tóth Tamás
Kigyulladt a Debrecen központjától 7 kilométerre található Bánk városrészben egy körülbelül 500 négyzetméteres műanyagraktár, amely cikkünk írásakor teljes terjedelmében ég, a tűz pedig már átterjedt más épületekre is – tájékoztatta a Debrecinert Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A tüzet már elkezdték oltani, jelenleg a megye összes tűzoltója a helyszínre tart. A katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk, hogy habár folyamatosan próbálják megfékezni a tüzet, annak terjedése az erős szél miatt egyre gyorsabb, és már az erdőt is veszélyezteti. „Akkora szél, akkora füst és akkora hőterhelés van, hogy mi is folyamatosan állunk egyre hátrébb a gépjárműfecskendőkkel” – magyarázta Papp-Kunkli Nóra. A beszélgetésünk közben folyamatosan palackok robbantak a helyszínen.

Amennyiben újabb fejleményekről értesülünk, cikkünket frissítjük!

FRISSÍTÉS:

Papp-Kunkli Nóra 13 órakor arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy a tűzoltók körülhatárolták a lángokat, jelenleg az utómunkálatokat folytatják. Délben még égett a tűz, azt nem tudta megmondani, hogy azóta eloltották-e.

A szóvivő tájékoztatása szerint összesen 61 tűzoltó volt a helyszínen, nemcsak hivatásosok, hanem önkéntes debreceniek is segítették a munkát. A hajdú-bihari és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelem mobil labor egysége is a helyszínen van, folyamatosan méréseket végeznek, azt vizsgálják, hogy a műanyag miatt került-e mérgező anyag a levegőbe. Ezek a mérések eddig negatív eredményt mutattak, ezért nem kellett kiüríteni a területet.

Ahogy arról korábban már írtunk, eredetileg egy 500 négyzetméteres csarnok gyulladt ki. A tűz azonban átterjedt egy másik nagy – a katasztrófavédelem honlapja szerint 300 négyzetméteres –, szintén raktározásra szolgáló épületre. Az aljnövényzetet 2000 négyzetméteren érintették a lángok. Személyi sérülés nem történt.

Papp-Kunkli Nóra közölte, a tűz okainak tisztázásához meg kell várni a tűzvizsgálati eredményt, feltételezésekbe nem lehet bocsátkozni. A tűz eloltását követően tanúmeghallgatások lesznek, a tűzben érintett IL-PE Kft. dolgozóit és a tulajdonost is meghallgatják a tűzoltók, akik az oltás után a tűzeseti helyszíni szemlét is elkezdik.

Hortobágyon a nádas ég

Nem sokkal 13 óra előtt jelent meg egy tájékoztatás a katasztrófavédelem honlapján arról, hogy a Hortobágy községhez tartozó Faluvéghalma major közelében nagy területen ég a nádas. 5 hektár már leégett, további nagy területen pedig jelenleg is ég a növényzet. A tiszafüredi hivatásos és a balmazújvárosi önkormányzati tűzoltók oltják a lángokat, továbbá Hortobágyra tart egy hivatásos egység Karcagról, egy vízszállító pedig Tiszaújvárosból.

Papp-Kunkli Nóra szóvivő a Debrecinernek elmondta továbbá, hogy a közeli tanyáról egy erőgép is érkezett a helyszínre, amely próbálja segíteni a munkát. A mezőgazdasági gépek általában a terület körbeszántásával tudják segíteni a tűz terjedésének megakadályozását.

ÚJABB FRISSÍTÉS:

A katasztrófavédelem honlapján 15 óra 4 perckor jelent meg a tájékoztatás arról, hogy már 80 hektár égett le a hortobágyi Faluvéghalma major közelében, ahol korábban kigyulladt a nádas. Azt írják, a tiszafüredi, a karcagi és a tiszaújvárosi hivatásos, valamint a balmazújvárosi önkormányzati tűzoltók ellentűz gyújtásával és két vízsugárral igyekeznek további 500 hektárt megvédeni a lángoktól. A katasztrófavédelem közlése szerint a helyszínre tart egy mezőkövesdi vízszállító is.

FRISSÍTÉS 3.:

A katasztrófavédelem 16 óra 13 perckor arról tájékoztatott, hogy eloltották a bánki műanyaggyárban keletkezett tüzet. Legújabb közlésük szerint a lángokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával debreceni, hajdúszoboszlói, hajdúböszörményi, hajdúnánási, berettyóújfalui, nyíradonyi és püspökladányi hivatásos tűzoltók fékezték meg, a munkában debreceni önkéntes tűzoltók is segítettek.

Polgár Tóth Tamás

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.