Egy új csomópont miatt kiemelt fejlesztési területté nyilvánítanák a Tócóvölgy egy részét – Mándi László szerint ködösítenek

A Momentum debreceni önkormányzati képviselője azt mondja, a városvezetés tervváltoztatása csak újabb kérdéseket vet fel, ezért sem akarják gyorsítani a beruházást.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, május 26-án reggel 9 órától, a Kölcsey Központ Görömbei András termében tartják Debrecen közgyűlésének következő ülését.

Gábor István debreceni főépítész előterjesztése alapján kiemelt fejlesztési területté nyilvánítanák a Kishegyesi út, a Tócó-patak (amit az előterjesztő következetesen csatornának nevez) és a tervezett nyugati gyűjtőút által határolt területet. Ennek oka az, hogy a Tócó nyugati partján lévő terület egyes lakosai megkeresték az önkormányzatot, és kérték a terület „megfelelő forgalmi kapacitású feltárását” – magyarán a forgalomba újabb helyen történő becsatlakoztatását.

Az előterjesztés térképmellékletén az érintett terület
debrecen.hu

Az előterjesztés szerint az önkormányzat támogatja ezt a lakossági igényt, ezért a Gyémánt utca északi irányú meghosszabbításával és a Kishegyesi útra történő kikötésével egy új közlekedési csomópontot hoznának létre úgy, hogy az a déli szakaszán csatlakozzon a Tócóvölgyben épülő ezerlakásos lakópark területéhez.

„A korábbi tervekkel ellentétben a tócóvölgyi lakóterületfejlesztéshez kapcsolódó tervezett Kishegyesi útra történő kikötés így nem a Tócó-csatorna keleti, hanem a Tócó-csatorna nyugati oldalán kerül kialakításra a Táncsics utcára történő, a Bíbor és Csillagfürt utcák közötti átkötéssel, keresztezve a csatornát. A Kishegyesi útra történő kikötés és csomóponti kialakítás mind területi igénybevétel, mind az új csomópont körül már meglévő, lakófunkciótól eltérő munkásszálló rendeltetés szempontjából optimalizálható” – olvasható a főépítész előterjesztésében. Gábor István arra is kitér, hogy a módosítás miatt nem érné sérelem a meglévő zöldfelületet.

Gábor István főépítész egy korábbi testületi ülésen
Polgár Tóth Tamás

A kiemelt fejlesztési területté nyilvánítást a főépítész azért kéri, mert így a beruházáshoz kötődő adminisztrációs munkák 7-8 hónapról 2-3 hónapra rövidülnének.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Csak újabb kérdéseket vet fel a módosítás

A tócóvölgyi lakópark építését kezdettől fogva ellenzi a debreceni Momentum, az ügy kapcsán januárban petíciót is indítottak. Mándi László, a párt debreceni önkormányzati képviselője a Debrecinernek elmondta, a most közgyűlés elé vitt módosítást ködösítettnek látják, számukra nem derül ki belőle, hogy pontosan miért van szükség az általuk alapból sem támogatott terv megváltoztatására, és hogy mire alapozzák a módosítási kérelem elfogadását.

Mándi László
Polgár Tóth Tamás

„Minden ilyen csak újabb kérdéseket vet fel, és egyáltalán nem növeli bennünk annak a vágyát, hogy gyorsítsuk ezt a beruházást” – fogalmazott a politikus.

Mándi a kérdésünkre válaszolva elmondta, továbbra is elutasítják a tócóvölgyi Nagyrét beépítését, a csütörtöki közgyűlésben fel fognak szólalni az ügyben, valamint egy akcióval is készülnek, amiről későbbre ígért bővebb tájékoztatást.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.