A KELLO-nak ki kell adnia, hogy mennyiért államosították az Alföldi Nyomdát – Átlátszó.hu

Másfél évvel ezelőtt, 2020 őszén perelte be az Átlátszó az országos tankönyvellátásért felelős Könyvtárellátó Nonprofit (KELLO) Kft.-t, mert nem adták ki, hogy mennyiért vásárolták meg a debreceni Alföldi Nyomdát. A pert első- és másodfokon, majd végül a Kúrián is megnyerték. Innen nincs tovább, a Kúriai döntés értelmében az állami cég nem titkolhatja tovább a vételárat.

A tankönyvpiac államosításának az egyik utolsó állomása volt az Alföldi Nyomda megszerzése. A tankönyvnyomtatás jelentős része ma már a debreceni üzemben zajlik, így a magyar tankönyvek 80 százalékát hazafias szellemben gyárthatják. A politikai haszon a tankönyvek ingyenességében is rejlik, amivel széles körben tud kampányolni a Fidesz – írja az Átlátszó.

atlatszo.hu

A Kúria ítélete szerint: „Közérdekű adat kiadása iránti igény elbírálása során a főszabály a közérdekű adat nyilvánossága, a korlátozó rendelkezéseket megszorítóan kell értelmezni. A kizárólagos állami tulajdonban lévő gazdasági társaság állami vagyonnal (közvagyonnal) gazdálkodik akkor is, ha saját, üzleti bevételekkel is rendelkezik, ezért a gazdálkodásával kapcsolatos adatok közérdekű.”

További részletek az Átlátszó írásában olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.