A Debreceni Ítélőtábla a legnagyobb forgalmú vidéki táblabíróság Magyarországon

Beszámoltak a 2021-es tevékenységükről. Mint írják, tudatosan gazdálkodnak a humánerőforrásaikkal.
debreceniitelotabla.birosag.hu

Összbírói értekezletet tartottak május 24-én a Debreceni Törvényszéken és a Debreceni Ítélőtáblán. Az esemény kapcsán az ítélőtábla sajtóközleményt adott ki, amelyben beszámoltak a 2021-es tevékenységükről. Ahogy a közleményből kiderül, az intézmény a legnagyobb forgalmú vidéki ítélőtábla, az ítélőtáblákra érkezett ügyekből 15 százalékos arányban részesül, a Fővárosi Ítélőtábla adatait leszámítva mindhárom ügyszakban (büntető, polgári-gazdasági és munkaügyek) Debrecenbe érkezett a legtöbb ügy.

2021-ben az 1752 érkezett ügyből 1682 fejeződött be, december 31-én a folyamatban maradt ügyek száma 254 volt.

Az ítélőtábla közölte, 2021 utolsó napján 21 bíró dolgozott náluk. Tudatosan igyekeznek gazdálkodni a humánerőforrással, az év végén rugalmas munkaidőt vezettek be, és tavaly második alkalommal nyerték el a „Családbarát munkahely” címet.

Hangsúlyozzák, az ítélőtábla tavaly 15 éves épülete továbbra is magas színvonalú munkakörülményeket biztosít a dolgozók számára, lehetővé tette például a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált óvintézkedések biztosítását. A közlemény szerint az egyik ilyen lépésként a tárgyalókban plexifalakat szereltek fel. „A tavasszal elrendelt korlátozások miatt újra kellett szervezni a bíróságok működési rendjét, ezáltal biztosítani kellett a bírósági dolgozók részére a távmunka végzésének, a videokonferenciák lebonyolításának és az online képzések megtartásának lehetőségét. Az ítélőtábla egy tárgyalójában a távmeghallgatás lehetősége biztosított” – közölték.

A közlemény kitér arra, hogy az ítélőtábla gazdálkodása 2021-ben törvényes és takarékos volt, ezt átfogó költségvetési ellenőrzés is alátámasztotta.

A táblabíróság leszögezte, hogy továbbra is kiemelten kezelik a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karával kialakított jó kapcsolatot, ezen belül a gyakorlati képzésben való részvételt, amelynek nagyon fontos eleme a Jogi Klinika. A közlemény szerint ez a kezdeményezés 2021-től már munkaügyi ügyszakban is segítheti a joghallgatók tudásának gyarapítását.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.