Expón járt Debrecen jövője – Azért most már mi is láthatnánk belőle valamit

Lehet, hogy Debrecen az ország zöld fővárosa (is)? A dolgok jelenlegi állása szerint biztosnak látszik mindenesetre, hogy a zöldügyi alpolgármester és a városvezetés zöldügyi egyesülete előbb adja ezt a világ tudtára, mint hogy a helyi Fidesz városfejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseit átjárja a fenntarthatóság szelleme.

„Debrecenben a jövő fenntartható gazdaságát építjük!” – tudatta követőivel Balázs Ákos, Debrecen környezetvédelemért is felelős alpolgármestere a legújabb Facebook-posztjában. Ebben a bejegyzésben számolt be arról, hogy a Future of Debrecen (Debrecen Jövője) egyesülettel egy budapesti, City For The Future (Város a Jövőért) nevű expón vettek részt.

A fotók a debreceni déli ipari park tervezett fejlesztési területén készültek
Polgár Tóth Tamás

Viszi a környezetvédelmet

Senkit ne tévesszen meg, hogy a rendezvény és az egyesület is angolul hirdeti a maga jövőbe mutatóságát, a kettő közül csak előbbi nemzetközi. Sok minden utal arra, hogy utóbbit a Greta Thunberg-féle Fridays for Future nevű, 2019-ben Debrecenben is felbukkant, de aztán nálunk felszívódott szervezet fideszes ellenpárjaként gründolta Balázs Ákos, a saját elmondása szerint azért, mert Papp László polgármester megkérte, hogy „vigye” a környezetvédelmet. A csoport tavaly május 31-én vált egyesületté, Papp László pedig július 9-én rögtön 55 millió forint önkormányzati támogatásban részesítette őket.

Polgár Tóth Tamás

Szintén a budapesti expón való részvétellel büszkélkedik közösségi oldalán a magára gyakran mozgalomként hivatkozó egyesület. A csoport hirdeti azt is, hogy május 31-én az Apollóban – uniós pénzből – levetítik a Becsüld meg a földet (Kiss the Ground) című, számos díjat nyert, a termőtalaj eróziójáról és regenerálási lehetőségeiről szóló 2020-as dokumentumfilmet.

Polgár Tóth Tamás

Gondolhatnánk, hogy ahol az önkormányzati egyesület szervez talajéltető mozizást, ott – európai sztenderdek szerint legalábbis – a helyi környezetvédelem nem hagy maga után sok kívánnivalót. Sőt. Lehet, hogy Debrecen az ország zöld fővárosa (is)? A dolgok jelenlegi állása szerint biztosnak látszik mindenesetre, hogy a zöldügyi alpolgármester és a városvezetés zöldügyi egyesülete előbb adja ezt a világ tudtára, mint hogy a helyi Fidesz városfejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseit átjárja a fenntarthatóság szelleme.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

A feltételezést alátámasztandó, íme néhány ügy csak a budapesti expó hetéből:
- a kormányrendeletben meghatározott minimális szint alá csökkentenék a déli ipari park egy részén az elvárt zöldfelületet, ehhez még csak környezeti vizsgálatot sem folytattak;
- beépíthetővé tennének egy Natura 2000-es erdő melletti területet Debrecen-Józsán (ahol egyébként éppen Balázs Ákos az egyéni önkormányzati képviselő);
- Papp László helyeslése mellett a Nagyerdőben rendezik meg a háromnapos Debrecen Drive-ot, az ország egyik legnagyobb autós-motoros-kamionos expóját.

Balázs Ákos és a Future of Debrecen eddig a felsorolt ügyek egyikében sem artikulálta az álláspontját. Pedig itt lenne az alkalom, hogy a gyakorlatban is megmutassák elkötelezettségüket a talaj védelme mellett, és tegyenek is valamit Debrecen zöld jövőjéért.

Polgár Tóth Tamás

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.